Curly girl metodi ja kasvipohjaiset hiustuotteet



Tiedostin jo teini-ikäisenä, että luonnonkihariin hiuksiini kannattaa käyttää geelejä, jotka tuovat kiharat esiin ja vievät pörröisyyden pois. Käytin pitkään Tigin Curls Rock tuotteita, mutta ne tekevät hiukset hyvin wet look -tyyliseksi eikä se oikein ole nätti. Hiukset näyttävät likaisilta ja koppuraisilta.

Viime vuosina olen tutustunut tähän kuuluisaan curly girl metodiin, jonka tarkoituksena on hoitaa kuivia ja arkoja luonnonkiharoita oikeilla tuotteilla ja ilman lämpökäsittelyitä. Tässä metodissa on tärkeää käyttää kosteuttavia tuotteita, jotka eivät sisällä silikoneja, haitallisia sulfaatteja tai kuivattavia alkoholeja. Netistä löytyy paljon sivustoja, joilla myydään nimenomaan curly girl metodiin sopivia tuotteita. Olenkin testannut näitä jo useita ja osa tuotteista on huonoja ja osa hyviä. Moni sulfaatiton shampoo ei puhdista hiuksia kunnolla, mutta tämä ei tarkoita sitä, että shampoossa pitäisi olla sulfaatteja. Täytyy vain löytää oikea tuote. 


Käytin 15v sitten paljon Tigin tuotteita, mutta eipä nämä mitään super hyviä ole.

Moni on ehkä huomannut, että olen siirtynyt hyvin pitkälti käyttämään kasvipohjaisia hiustuotteita. Tarkoituksena on lopettaa kaikkien synteettisten tuotteiden käyttö. Käyn lisäksi vain ekokampaamoissa, joista paras Turun alueella on Luomutukka.


En valehtele yhtään, kun sanon että kasvipohjaiset tuotteet pelastivat hiukseni. En aio enää koskaan käyttää synteettisiä värejä hiuksiini, sillä ne pilaavat hiukset tehokkaasti, vaikka käyttäisi superkosteuttavia hoitomaskeja. Tein myös vähän omia värjäyskokeiluitani kotona alkusyksystä ja hiukset tuhoutuivat latvoista ihan täysin. Onneksi ekokampaajani sai pelastettua tilanteen.

Cassia jauhe on paras hiuksia hoitamaan.

Käytän hiuksiini vain kasvipohjaisia värejä, koska ne eivät kuormita hiusta pätkääkään, vaan päinvastoin hoitavat sitä. Kasvivärejä ei kuitenkaan kannata käyttää synteettisillä väreillä värjättyihin hiuksiin tai käy kuten minulla että lopputulos on vihreä. Kotona käytän vain väritöntä hiushennaa, joka sisältää Cassiaa. Se on oikean hiusten ihmehoitoaine. Käsittelen hiukset kerran kuussa cassialla. Sitä saa esim. Ruohonjuuresta.


Lisäksi olen tykästynyt John Masters Organics sarjaan. Heiltä löytyy kaikki mahdolliset hiustuotteet, joten jatkossa ei ole tarpeen ostaa synteettisiä tuotteita. Kasvipohjaiset tuotteet ovat usein markettituotteita kalliimpia, mutta itse panostan mielelläni terveyteen. Ekopharmalta löytyy myös hyviä tuotteita. Esittelen näitä alla olevalla videolla.

Minulla oli noin viisi vuotta sitten vielä aika pitkät hiukset...
Tämän jälkeen leikkaisin ihan lyhyeksi.

Curly girl metodissa on hyviä juttuja, mutta itse en tosiaan noita synteettisiä tuotteita tule enää käyttämään. Onneksi kasvipohjaiset tuotteet sopivat erinomaisesti myös curly girl metodiin. Tässä on tiivistetysti curly girl metodin aloitus:

Metodi

1. Final wash eli pese hiukset shampoolla, jossa on korkea sulfaattipitoisuus mutta EI silikoneja. Sulfaattipesu irrottaa hiuksiin kasaantuneet silikonit. Tämä vaihe tehdään vain kerran metodia aloitettaessa. Tätä ei enää toisteta, vaan jatkossa käytetään tuotteita, joissa ei ole haitallisia sulfaatteja.

2. Co-wash = condition wash eli hoitoainepesu. Pese hiukset hoitoaineella päänahkaa myöden.

3. Condition eli hoitoainetta hiuksiin. Anna hoitoaineen tai hiusmaskin vaikuttaa muutama minuutti. Hoitoaineen vaikuttaessa voit selvittää hiuksia sormin tai harvahampaisella kammalla.

4. Leave-in-conditioner eli hiuksiin jätettävä hoitoaine. Valitse hiuksillesi sopiva hiuksiin jätettävä hoitoaine ja puristele se märkiin hiuksiin.

5. Styling eli muotoilu. Käytä kiharoille hiuksille moussea, geeliä tai muotoiluvoidetta ja puristele se märkiin hiuksiin. Aineen tarkoituksena on tuoda kiharat esiin ja pitää pörröisyys pois.

6. Drying eli hiusten kuivatus. Älä käytä perinteistä pyyhettä. Käytä esimerkiksi vanhaa paitaa. Paidan käyttämistä kutsutaan ”ploppaamiseksi”. Voit myös käyttää hiustenkuivaajaa, jossa on diffuuseri, ja josta voit säätää lämmön pois.
 
7. Kun hiukset ovat lähes kuivat tai kuivat, puristele muotoiluaineen tuoma kovuus hiuksista pois. Tästä käytetään lyhennettä SOTC eli Scrunch Out The Crunch. Älä käytä hiusharjaa! Voit tarvittaessa selvittää sotkuja harvahampaisella kammalla.
 
Lähteenä mm: Curly girl Suomi –Facebook ryhmä, Curlsbot.com sekä Sokos.
Curly girl metodiin sopivia tuotteita löytyy mm. cocopanda.fi ja sokos.fi sivuilta. 

DIY styling moussea voi tehdä itse ksantaanista, jota saa ruokakaupoista. Tällä aineella tulee kuitenkin aika koppuraiset hiusket. Itse käytän vain tuotteita, joilla lopputulos on sileä, mutta jämäkkä!




Tätä voi tietty soveltaa hieman itselle sopivaksi. Minä siirryin vain suoraan noihin kasvipohjaisiin tuotteisiin. Jos hiukset täytyy syväpestä, suosittelen ostamaan valkosavea ekokaupasta. Sulfaatteja en halunnut käyttää. Kasvipohjaisia tuotteita saa ekokampaamoista ja ekokaupoista!
Katso lisää videolta.
 



Kommentit

Suositut tekstit