Bakteeri vs. Virus



Sairastin jouluna keuhkokuumeen ensimmäistä kertaa elämässäni. Keuhkokuume on vakava henkeä uhkaava tauti, mutta moni sekoittaa sen keuhkoputkentulehdukseen, joka taas on yleensä täysin vaaraton tauti. Keuhkoputkentulehdus eli bronkiitti on sama asia kuin yskä. Se on yleensä virustauti, joka paranee perusterveellä itsekseen. Joskus se vaatii oireenmukaista hoitoa, kuten kortisonia.

Bronkiitti on kiusallinen ja väsyttävä tauti, mutta se ei merkittävästi laske potilaan yleistilaa. Keuhkokuume eli pneumonia tarkoittaa sitä että tauti on mennyt keuhkoputkista keuhkokudokseen. Se nostaa tulehdusarvoja ja keuhkokuvasta löytyy yleensä tulehdusmuutos. Tauti nostaa yleensä kuumeen, mistä suomenkielinen nimi juontuu. Latinaksi nimi viittaa keuhkotulehdukseen. Keuhkokuumeeseen liittyy lähes aina yskä ja muita infektio-oireita.

Kuumetta tärkeämpi on tarkkailla potilaan yleistilaa. Tähän lääkäritkin tarvitsevat paljon kokemusta. Yleistilan lasku tarkoittaa hyvin vaikeaa väsymystä ja uupumusta. Ihminen menee yllättävän huonoon kuntoon eikä hän oikein itsekään osaa tilaa selittää. Yleistilanlaskupotilas ei pahemmin jaksa riehua ja vaatia antibioottia. Vaikeat sairaudet kuten bakteeritulehdukset laskevat yleistilaa merkittävästi. Perus flunssaviruksen aikana ihminen on yleensä melko tiitterä ja jaksaa istua, vaikka tauti onkin kiusallinen ja väsyttävä. 

Yleistila määrittelee hyvin pitkälti hoitolinjaa. Lisäksi tarvitaan tulehdusarvot verestä ja tarvittavat kuvantamistutkimukset. Lääkäri myös kuuntelee keuhkot ja tekee yleisen tutkimuksen. Keuhkokuume kuuluu usein stetoskoopilla pienenä narinana tai sitten ei kuulu kunnolla mitään. Vinkuminen ja rahina tulee yleensä keuhkoputkien ahtautumisesta ja limasta, mikä ei automaattisesti viittaa bakteeritautiin. 

Mikäli kyseessä on bakteeritauti, hoidetaan se antibiootilla. Virustautiin ei antibiootti tehoa. Jotkut bakteeritaudit paranevat ilman antibioottia, mutta sitä riskiä ei yleensä oteta. Joskus bakteeritaudit aiheuttavat jälkisairauksia (esim. nielutulehduksesta voi seurata niveltulehdus tai sydänläppivika) ja antibiootti laskee näiden riskiä, muttei poista sitä. Bakteeritauti täytyy aina todentaa ennen antibioottikuurin aloitusta. Antibioottia ei aloiteta oireenmukaiseen hoitoon, vaan se on hengenpelastava lääke.

Lievät virustaudit paranevat itsekseen. Maailmassa on myös henkeä uhkaavia virustauteja, mutta suurimpaan osaan löytyy rokote. HIV virukseen ei ole kehitetty vielä parantavaa lääkitystä, mutta lääkkeiden avulla tauti pysyy remissiossa.

Mikäli veressä kiertää haitallinen bakteeri, kutsutaan tilaa bakteremiaksi. Tällöin ihminen voi olla terve. Mikäli ihminen oireilee, on kyse sepsiksestä eli verenmyrkytyksestä. Tällöin on tärkeää määrittää bakteeri verestä ennen antibioottikuurin aloitusta, sillä jälkeenpäin se on vaikeaa. Myös virtsarakontulehduksessa on tärkeää määrittää bakteeri ennen antibioottia, koska jälkeenpäin se ei onnistu. Mikäli bakteeri pääsee aiheuttamaan märkäpaiseen ihon alle, tulee se aina avata ja haava jätetään auki.

Bakteeri ei varsinaisesti aiheuta kehon kuolemaa, vaan kehon oma reaktio bakteeria vastaan aiheuttaa kuoleman. Bakteeri on toki syy reaktiolle.

Alexander Fleming löysi ensimmäisen antibiootin eli penisilliinin 1928. Se saatiin massatuotantoon 1943. Alkuun luultiin, että ihmiskunta on pelastettu, mutta 80-luvulla alettiin huomaamaan, että osa bakteereista ei tuhoutunutkaan antibioottien vaikutuksesta. Bakteerit olivat kehittäneet itselleen resistenssin eli vastustuskyvyn lääkettä vastaan. Uusia laajakirjoisempia antibiootteja yritettiin kehitellä, mutta niiden kehitys on nykyisin hidastunut. Bakteerit ovat pieniä yksisoluisia eliöitä, jotka muuntautuvat nopeasti selvitäkseen maailmassa.

Tärkeää antibioottiresistenssin ehkäisemisessä on pestä käsiä ja estää taudinaiheuttajien siirtyminen ihmisestä toiseen. Lisäksi on tärkeää, ettei antibiootteja määrätä turhaan! Bakteeritauti täytyy todentaa ennen lääkekuurin aloitusta. Virusflunssaan ei koskaan saa aloittaa antibioottia. Suurin osa korva- ja poskiontelotulehduksista paranee myös ilman suun kautta otettavaa antibioottia.


Perus flunssaan kannattaa nauttia sinkkiä, sillä se nopeuttaa flunssan paranemista. Bakteeritautiin se ei kuitenkaan riitä. Lue lisää tästä aiemmasta postauksestani! Sinkkiasetaattia löytyy nykyisin melko helposti.

Kommentit

Suositut tekstit