Hiusten ja päänahan hoito



Minulla on luonnonkihara ja kuiva hius, mutta olen viime aikoina löytänyt pari hyvää tuotetta, jotka sopivat minulle hyvin. Lisäksi minulla on kuiva ja kutiava hiuspohja, jonka hoitoon minulla on myöskin muutama vinkki. 

Olen tutustunut Curly girl methodiin, joka on todella hiusystävällinen hiustenhoitomuoto etenkin kiharille hiuksille. No poo metodi on taas hieman äärimmäinen, sillä siinä ei käytetä hiustenpesuun shampoota vaan pelkkää vettä. Lapsilta pesen hiukset edelleen pelkällä vedellä, koska heidän iho ei hikoile tai rasvoitu samalla tavalla kuin aikuisen. Mutta itse pidän hiustenlaitosta ja haluan edelleen käyttää eri hiustuotteita.

Naturallycurly.com sivuilta löytyy lisää ohjeita näitä metodeja varten. Sivustolta löytyy myös pitkä lista tuotteista, jotka ovat silikoni ja sulfaattivapaita eli ne ovat hyväksi hiuksille. Suomessa mm. cocopanda.fi myy näitä tuotteita ja tilasinkin sieltä muutamia tuotteita.




Testasin tämmöistä Pureology shampoota, joka on mm. sulfaattivapaa. Pidin tuotteesta kovasti, mutta hiukset täytyy muistaa pestä kahteen kertaan tällä tuotteella, tai muuten ne eivät puhdistu. Etelä-Suomessa on huomattavasti kovempi vesi mitä pohjoisessa (kalkkipitoista). Tämä tekee herkästi hiukset latteiksi, mutta tämä shampoo ei mielestäni latista hiuksia. Tässä on myös ihana tuoksu. Sulfaatittomat shampoot eivät vaahdotu älyttömästi, mutta ei ole tarviskaan.

Mikäli haluaa ostaa shampoonsa perus marketeista, suosittelen Head and shoulders hilseshampoota. Se on ihanan kevyt ja hoitaa päänahkaa. Myös Elvital tuotteet sopivat minun hiuksilleni.
Ruohonjuuren Lavera tuotteet olivat minun hiuksilleni huonoja.




Lisäksi testasin Strong chia hoitoainetta ja pidin tästäkin tuotteesta kovasti. Hiukset ovat olleet huomattavasti eloisammat ja kiiltävämmät.


Huipputuote!

Nettisivuilla suositeltiin erilaisia sulfaatittomia muotoilutuotteita, jotka tekevät kiharista kauniit. Ostin Curly sexy hair curling creme tuotteen enkä ole hetkeäkään katunut tätä. Tuote vie hieman pörröisyyttä hiuksista pois ja se poistaa sähköisyyden lähes kokonaan. Tuote ei tee hiuksista tahmeita ja karheita, vaan päinvastoin kiiltävät ja elinvoimaiset. Moni geeli ja vaha tekee hiuksista ritisevät, mutta tämä enemmänkin hoitaa hiuksia. 

Tuote levitetään kosteisiin hiuksiin ja annetaan hiusten kuivua itsestään. Kun hiukset alkavat olla kuivat, kannattaa niitä pöyhiä sormilla. Tuote myös kohottaa hiustyveä. Hiukset voi föönata, mutta kuumia rautoja kannattaa pyrkiä välttämään, ettei hiukset kärsi. Mikäli käytän hiustenkuivaajaa, suojaan hiukset lämpösuojalla. 

Minulla on todella pörröttyvät hiukset kaikista tuotteisa huolimatta, joten teen nykyisin niin, että harjaan hiukset pesun jälkeen, levitän curling creme tuotteen, ja annan hiusten kuivua. Näin kiharista ei tule liian pörröiset. Älyttömän kiharalle hiuksiani ei luonnollisin keinoin saa, vaan ne ovat enemmänkin laineilevat. Olisi kiva että hiukset olisivat joko hyvin kiharat tai sitten suorat. Nämä laineet ovat välillä vähän rasittavat.. Hiukseni ovat kuitenkin aika liukkaat, joten ne eivät mene takkuun millään, vaikka en ikinä harjaisi hiuksiani.


Curling creme ei tee hiuksista rasvaisia vaan hiukset pysyvät nättinä pari päivää. Pesen hiukset yleensä 3-4 päivän välein. Mikäli juuri alkaa rasvottua, käytän Batiste kuviashampoota.



Muotoilutuotteista Osiksen upload volume creme on suosikkini. Se poistaa sähköisyyden hiuksista ja kohottaa tyveä huomattavasti. Tämä voi tehdä hiukset hieman tahmaisiksi ellei niitä föönaa, joten käytän tätä yleensä vain lämpötuotteiden kanssa.



Levitän pitkien hiusten latvoihin pesun jälkeen öljyä. Se voi olla mitä tahansa öljyä. Tämä nuxen huile prodigieuse on hyväntuoksuinen ja tehokas kosteuttaja. Kun öljyä levitetään vain latvoihin, ei se tee hiuksia rasvaiseksi. Öljy suojaa hiuksia haaroittumiselta ja kuivumiselta. Se suojaa hiuksia myös auringolta ja kuumuudelta. Olin todella skeptinen tätä kohtaan aluksi, mutta nykyisin en enää luopuisi latvaöljystäni. Muista myös aurinkosuoja hiuksille!


 Aloin käyttämään laadukasta omega-3 lisää pari vuotta sitten ja huomasin, että se todella laski tulehdustilaa elimistössäni. Migreenikohtaukset vähenivät ja iho parani. Öljy on vaikuttanut myös päänahan ja hiusten hyvinvointiin. 

Rasvoista voi lukea tarkemmin kattavasta tietopaketistani täältä.
Myös zinzino öljystä löytyy oma tietopaketti täältä.

Myös vehnänalkioöljyn sanotaan parantavan hiusten hyvinvointia. Se sisältää mm. E-vitamiinia ja rasvahappoja. Päätin itsekin testata tuotetta, mutta en ole sitä niin kauan käyttänyt, jotta osaisin sanoa toimiiko tuote minulla.


Kutiava päänahka

Kärsin vuosia kutiavasta päänahasta ja raavin sen ajoittain verille. Apteekista saa päänahalle tarkoitettuja kortisoniliuoksia ja reseptillä saa voimakkaampia annoksia. Mutta kortisonia kannattaa välttää, sillä se ohentaa ihoa ja heikentää sen puolustuskykyä. 

Huomasin, että kun levitän hoitoainetta päänahkaan, auttaa se hieman kutinaan. Hoitoaine on tietty huuhdeltava huolella pois, ettei se latista hiuksia, mutta tämä ei ole minulla ollut ongelma.

Päänahkaan voi levittää öljyjä ja pestä ne vaikka seuraavana päivänä pois. Mutta öljyt haihtuvat iholta nopeaa, joten ne eivät kostuta pitkiä aikoja. Öljyjä olisikin parempi lisätä esim. ihovoiteen joukkoon. Ihorasvat kostuttavat ihoa tehokkaimmin ja niitä voi laittaa myös päänahkaan esim. yöksi. Carbalan on apteekista saatava voide ja se on kehitetty nimenomaan atooppiselle iholle.





 Jos päänahka kutiaa pitkään, kannattaa muistaa sieni ja hiivainfektiot. Ne iskevät herkästi ärtyneelle iholle. Sienestä pääsee kuitenkin helposti eroon apteekista saatavalla Nizoral shampookuurilla. Tämä yleensä rauhoittaa tilanteen pitkäksi aikaa. Itse olen käyttänyt tätä pari kertaa elämässä ja tämä on aina rauhoittanut pitkään vaivanneen tilanteen.




Tämä netistä tilattava Nu skin moisture mist on myös ihmeaine. Tätä voi suihkuttaa päänahkaan eikä se tee hiuksia rasvaisiksi. Tämä vie iholta kutinan pois. Tätä voi suihkuttaa myös muualle kroppaan.


Jostain syystä hiusvärit saavat päänahkani usein rauhoittumaan ja hiuksetkin vaikuttavat paksummilta. Hiusvärejä ei kuitenkaan suositella jatkuvaan käyttöön, sillä ne rasittavat hiusta. Hiusvärien syöpäriski on pieni. Itse värjään nykyistä pinkkiä tukkaani Crestolin suoraväreillä, jotka laitetaan pesun jälkeen hiuksiin ja huuhdellaan pois. Väri pysyy pari pesua hyvänä. Näillä saan hiukset kirkkaan pinkeiksi, mutta kampaamojen kestovärit jäävät usein aika laimeiksi. Jatkuva värjääminen on aika työlästä, mutta pidän hiuksia vielä hetken pinkkinä, koska se kuulemma nuorentaa minua!

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua! 
Katso myös alta YouTube videoni aiheesta!


Kommentit

Suositut tekstit